top of page

Optimal Seniorhälsa

Idag är det många journalister som satt nytt strålkastarljus på seniorlivet. Ludvig Rasmusson var tidigt ute med boken Åldersupproret. Sveriges äldsta bloggare Dagny Carlsson har 107 år på nacken! Flera TV-program har behandlat ämnet. Och det visar sig att den etablerade bilden av dagens seniorer är både föråldrad och full av fördomar.

Forskare studerar med stort intresse s.k. blå zoner runt om i världen. En av de mest kända är Okinawa. Där lever invånarna ett gott liv långt upp i åren befriade från alla de problem som vi i dagligt tal kallar vällevnadssjukdomar (övervikt, högt blodtryck, diabetes m.m.).

Det som utmärker livet i en blå zon är att man oavsett ålder arbetar och är i rörelse utan stress, odlar, lagar mat från grunden, umgås med vänner, dansar, skrattar, vilar. En livsstil att inspireras av, eller hur?

Vi kan skapa vår egen blåa zon! Många av våra västerländska krämpor är reversibla under förutsättning att vi öppnar upp för de alternativa behandlingar som den komplementära medicinen erbjuder.

Det handlar om att minimera stress och ångest, stärka nervsystemet, rensa ut gifter, öka fettförbränningen, återställa tarmfloran, stödja immunförsvaret och få ordning på syra/bas-balansen m.m.

Livsstilsforums skräddarsydda friskvård bygger på långsiktighet… en daglig dos tålamod ingår. Det finns ingen quick fix! Men ha i minnet att det vanligtvis tar kortare tid att bli friskare och mer välmående än att utveckla själva symtomen (t.ex. artros och benskörhet).

bottom of page